6 probleme dermatologice frecvente vara: petele provocate de soare și altele

Sezonul cald vine la pachet cu schimbări în stilul de viață, expunere la soare și elemente externe care pot afecta pielea. Acest articol îți va oferi informații despre problemele dermatologice comune întâlnite în timpul verii și cum să le previ sau să le tratezi

Soarele nu este întotdeauna un "prieten" pentru pielea noastră. Chiar dacă razele lui ne ajută să producem vitamina D  în organism, în unele situații, expunerea îndelungată la soare ne poate crea probleme. Și căldura în sine, cremele cu factor de protecție, atât de necesare sau apa cu clor a piscinelor pot irita pielea sensibilă și tenul.

Iată câteva exemple de probleme dermatologice care sunt frecvente vara și pe care le poți preveni.

1. Erupția acneică

Vara transpirăm mai mult decât în mod normal, pentru că organismul nostru încearcă să ne răcorească și să mențină o temperatură echilibrată. Când transpirația, însă, ajunge să se amestece cu bacteriile și cu sebumul de pe piele, porii devin înfundați, blocați. Dacă ai tenul cu predispoziție mai mare spre acnee, asta înseamnă că în lunile de vară, vei avea erupții acneice

Recomandările experților DOC.ro

În general, în preajma ciclului menstrual, acordă o atenție specială tenului și nu uita să pui în trusa de vacanță, produsele care știi că te ajută în această situație. Curăță de mai multe ori pe zi tenul, gâtul și decolteul, reaplică o cremă hidratantă ușoară sau un ser și evită folosirea fondului de ten prea încărcat sau a pudrei. 

Pentru a preveni acneea, una dintre recomandări este să folosești produse non-comedogenice pentru față, gât, spate și piept. Ideal ar fi ca pe ambalajul acestora să se menționeze că nu conțin uleiuri sau că nu înfundă porii.

2. Foliculita

Fiecare fir de păr de pe corp crește dintr-un folicul. Când, însă, foliculii firelor de păr se infectează, vei dezvolta o afecțiune numită foliculită. Acești foliculi infectați arată ca niște coșuri, însă tind să provoace mâncărimi la nivelul pielii, iar zona din jurul lor este sensibilă. Pentru a reduce riscul de a face foliculită, în lunile de vară trebuie să ai grijă de pielea ta: să îți schimbi hainele imediat după un antrenament și să îți faci duș și să porți haine din materiale ușoare, cât mai largi, care să lase pielea să respire, mai ales în zilele caniculare și cu multă umezeală în aer. Pentru a împiedica creșterea firelor de păr pe sub piele, folosește geluri exfoliante blânde la duș sau chiar gomaj după cadă.

3. Petele pigmentare generate de soare

Petele sau zonele cu hiperpigmentare sunt acele pete de culoare maronie care se dezvoltă pe anumite zone ale pielii, care sunt expuse la soare. Ele mai sunt numite și "pete hepatice" sau "pete de la ficat", însă reține că nu au nimic de-a face cu acest organ. De reținut: petele generate de expunerea la soare sunt inofensive, sunt necanceroase și nu prezintă niciun fel de risc pentru sănătatea ta. Ele nu necesită tratament, însă dacă te deranjează la nivel estetic, le poți îndepărta cu ajutorul dermatologului, toamna de regulă, ori le poți estompa.

Aceste zone pot fi de culoarea bronzului ori de nuanțe diferite de maroniu. Ele apar pe zonele care sunt cele mai expuse la soare: fața, umerii, spatele și pe mâini. Din fericire, poți preveni apariția petelor generate de soare, limitând expunerea la radiațiile UVA și UVB.

Sfaturi pentru prevenirea petelor

Ține cont și de următoarele reguli dacă vrei ca, în urma expunerii la soare, să nu îți apară pete maronii pe corp:

  • evită să mergi la solar.
  • evită expunerea la soare între orele 10.00 și 15.00.
  • aplică o cremă care blochează sau reduce acțiunea razelor soarelui (un produs cu SPF este ideal) înainte de a ieși afară.
  • reaplică loțiunea sau crema cu SPF în mod regulat, așa cum este indicat pe ambalaj.
  • alege produse cosmetice cu SPF (fond de ten, cremă BB, cremă de zi etc.).
  • acoperă-ți pielea cu haine lejere, din bumbac.
  • poartă o pălărie cu boruri largi sau șapcă când soarele este deasupra capului (între 12:00 și 14:00).

4. Piele iritată și uscată

Când aerul de afară este prea fierbinte, iar umiditatea este prea mare, poți să te confrunți cu o altă problemă: pielea devine iritată și uscată. De vină sunt mai mulți factori: petreci mai mult timp la soare, stai la piscină și în încăperi cu aer condiționat. Dacă observi că pielea ta începe să fie uscată și iritată, în ciuda umidității aerului, ține cont de câteva ponturi:

  • fă duș imediat după ce ieși din piscină și folosește un gel cu acțiune blândă
  • aplică o loțiune sau cremă cu rol de ecran solar - ideal ar fi să folosești un produs cu spectru larg, cu SPF mai mare de 30
  • ia în geantă o cremă hidratantă, pe care să o poți aplica după ce te speli pe mâini sau ori de câte ori îți simți pielea uscată.

5. Alergie la soare

Poți dezvolta urticarie sau o reacție alergică a pielii, atunci când te expui la soare, în anumite condiții:

  • dacă urmezi un tratament cu anumite medicamente (ketoprofen, unele antibiotice, cum ar fi tetraciclina, doxiciclina și minociclina sau altele)
  • dacă ai o sensibilitate la soare (de regulă, această sensibilitate există în rândul membrilor din aceeași familie).

Cum o recunoști?

Dacă ai o reacție alergică la soare, vei vedea că pe pielea ta (aproape pe toată suprafața ei) se vor forma niște umflături roșii, solzoase, care îți provoacă mâncărimi severe. Unele persoane au chiar și bășicuțe sau vezicule pe piele. Se poate trata cu antihistaminice, însă trebuie să mai eviți o perioadă plaja, pentru că eritemul va reapărea. Dacă leziunile sunt pruriginoase, poți aplica prin tamponare o soluție de alcool mentolat sau camforat cu pudră de talc sau fenistil.

6. Arsuri solare

Nu este deloc plăcut să constați că ai stat prea mult la soare și că, din această cauză, ai arsuri pe piele. Nu numai că îți strică toată distracția preț de câteva zile, însă îți crește și riscul de a dezvolta cancer de piele. Pentru a preveni apariția arsurilor pe piele, stai la umbră (cel puțin în orele în care nu este indicat să stai la soare), poartă o pălărie cu boruri largi, ochelari de soare, haine cu mâneci lungi și pantaloni - atunci când este posibil. Aplică o cremă sau o loțiune care are un spectru larg de protecție împotriva razelor soarelui, are SPF mai mare de 30 și care este rezistentă la apă și reaplic-o la intervale repetate de timp.

Dacă întâmpini probleme dermatologice persistente sau grave în timpul verii, este recomandat să consulți un dermatolog. Acești specialiști pot evalua starea pielii și pot oferi un diagnostic precis, precum și un plan de tratament adecvat. Indiferent dacă este vorba despre arsuri solare severe, alergii cutanate sau alte afecțiuni dermatologice, un dermatolog îți poate oferi sfaturi personalizate și opțiuni de tratament eficiente.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
“Common skin diseases of the summer season and their management”, autori: M LEIDER, E H MANDEL, et al. - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18121292/
“Seasonal and gender variation in skin disease: A cross-sectional study of 3120 patients at Razi hospital”, autori: Behzad Khodaei, Simin Seyedpour, Bahare Gholami, Gholamreza Garmarudi and Maryam Nasimi - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8714557/ 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0